MENU
Direct kakkerlakken bestrijden? Zoek bestrijder

Weetjes over kakkerlakken

Iedereen is het erover eens dat je kakkerlakken niet in huis wilt. Maar wat weet je verder eigenlijk over kakkerlakken? Vergroot je kennis over dit hardnekkige ongedierte met deze weetje over kakkerlakken.

Wist je dat je kakkerlakken gewoon kan doodtrappen?

Er bestaat een groot fabel rond kakkerlakken en dat is dat je kakkerlakken nooit mag doodtrappen. Waarom niet? Er zou dan een geur vrijkomen die andere kakkerlakken juist aantrekt. En er zouden eitjes uitkomen die later weer uitkomen. Dit is dus niet waar. Kakkerlakken verspreiden wel een geur, maar er is niets bekend over dat dat gevolgen zou hebben wanneer je ze doodtrapt. Daarnaast is het wel zo dat kakkerlakken wel hun eitjes droppen wanneer ze zich bedreigd voelen. Hierom kan je ze echter nog wel doodtrappen, je moet er alleen op letten dat je ook de eitjes opruimt. Denk nu niet dat dit een manier is om kakkerlakken te bestrijden, want dit gaat je op deze manier niet lukken. Het is onmogelijk om door het doodtrappen van kakkerlakken een hele plaag te bestrijden.

Wist je dat kakkerlakken ook soms als huisdier worden gehouden?

Blijkbaar heeft niet iedereen een hekel aan kakkerlakken. Het zijn ook wel fascinerende dieren. Het gaat hierbij overigens wel om de tropische soorten kakkerlakken. Deze soorten tref je doorgaans niet in je huis aan, omdat ze niet in onze omgeving kunnen overleven. De kakkerlakken zitten dan ook altijd in een terrarium.

Wist je dat kakkerlakken wel twee weken overleven zonder hun kop?

Wij mensen hebben hersenen nodig om onze lichaamsfuncties te besturen, kakkerlakken niet. Het lichaam kan dus gewoon verder functioneren als hun kop weg is. Ook hebben kakkerlakken geen hart, ademen doen ze dan ook via een soort van buisjes die in de huid zitten. Langer dan twee weken gaan ze het niet overleven. Kakkerlakken hebben namelijk wel voedingsstoffen nodig en die krijg je natuurlijk lastig binnen zonder kop.

Wist je dat kakkerlakken eigenlijk een soort van kannibalen zijn?

Kannibalisme is het eten van individuen van dezelfde soort. Dus als een kakkerlak dood is, eet de andere kakkerlak hem gerust op. Niet alle soorten kakkerlakken doen dit, maar in ieder geval de meest voorkomende, de Duitse kakkerlak, de Amerikaanse kakkerlak en de Oosterse kakkerlak, wel. Dit werkt ook mooi door als een kakkerlak van bestrijdingsmiddelen heeft gegeten. Een levende kakkerlak eet immers de bestreden kakkerlak op en krijgt op die manier zelf ook het bestrijdingsmiddel binnen.

Wist je dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar hier op aarde leven?

Kakkerlakken behoren tot een van de oudste insecten op de wereld. Ze hebben echt weten te overleven in de meest barre omstandigheden. Er wordt weleens gezegd dat kakkerlakken in staat zijn om een atoombom te overleven. Toch zijn ze in al tijd nauwelijks veranderd. Kakkerlakken zijn dus echte levende fossielen.