MENU
Direct kakkerlakken bestrijden? Zoek bestrijder

Kakkerlakken herkennen

Steeds vaker worden we in Nederland geconfronteerd met kakkerlakken. Bepaalde soorten kakkerlakken komen standaard voor in Nederland, maar ook steeds vaker worden andere soorten vanuit tropische gebieden meegenomen. Deze kakkerlakken gaan dan op zoek naar een geschikte leefomgeving voor hun en planten zich daar voort. Voor je het weet, heb je een hele kakkerlakkenplaag. Daarom is het handig om te weten hoe je kakkerlakken in je omgeving herkent om deze zo snel mogelijk tegen te gaan.

Hoe zien kakkerlakken eruit?

Kakkerlakken zien er over het algemeen hetzelfde uit. De soorten verschillen van grootte, kleur en lengte in vleugels. Over het algemeen zien kakkerlakken er als volgt uit:

  • Een kakkerlak heeft een ovaal, plat lichaam
  • Een kakkerlak heeft 6 poten
  • Een kakkerlak heeft 2 voelsprieten

Hoe merk je kakkerlakken in je omgeving op?

Een kakkerlak zie je met je blote oog, omdat het insect vrij groot is. Kakkerlakken zijn echter nachtdieren en daarom worden ze vaak pas in een laat stadium opgemerkt. Probeer onderstaande signalen te onthouden, zodat je het ongedierte op tijd opmerkt:

  • Muskusachtige geur doordat kakkerlakken feromonen afscheiden
  • Urine en uitwerpselen van ongeveer 1 mm lang lijkend op koffiedik
  • Eipakketjes en vervellingshuidjes welke vaak dicht bij het nest liggen

Herken de uitwerpselen van kakkerlakken

Meestal worden kakkerlakken opgemerkt doordat men uitwerpselen van het insect in huis aantreft. Vaak liggen de uitwerpselen rondom de plek waar kakkerlakken zich schuilhouden. Onthoud hoe de uitwerpselen van kakkerlakken eruitzien, zodat je snel in actie kunt komen:

  • De uitwerpselen van kakkerlakken verspreiden een muskusachtige geur
  • De uitwerpselen zijn donkerbruin tot zwart van kleur
  • De uitwerpselen zijn ongeveer 1 mm groot en zijn vergelijkbaar met koffiedik

Het belang van het herkennen van kakkerlakken

Je wilt uiteraard geen ongedierte in huis, niemand zit daarop te wachten. Soms is het helaas bijna niet te voorkomen. Het is dan heel belangrijk dat je het ongedierte tijdig ontdekt. Bij kakkerlakken is dit ook belangrijk, omdat dit insect zich ontzettend snel voortplant en daarnaast zich ook erg snel verspreidt. Het bestrijden van dit ongedierte is ook veel makkelijker, als het nog niet uitgegroeid is tot een ware plaag.