MENU
Direct kakkerlakken bestrijden? Zoek bestrijder

Kakkerlakken doodtrappen

Kakkerlak ligt op zijn rug

Iedereen die kakkerlakken in huis heeft, zal door de overlast en de mogelijkheid tot het overdragen van enge ziektes of het salmonella bacterie zo vlug mogelijk in actie kunnen komen. Een aanpak tegen kakkerlakken kan op vele manieren. Dit loopt uiteen van simpele grootmoeders tips en spulletjes bij de drogist tot het gif van de ongediertebestrijder. Mensen die zelf kakkerlakken willen bestrijden, doden of verdelgen, denken soms dat dit mogelijk is door ze dood te trappen. Dit is de meest hardnekkige mythe die hoorbaar is na het verhaal dat een zoemende mug zou steken of een blaffende hond kan bijten. Kakkerlakken bestrijden door middel van deze plaagdieren dood trappen is een hardnekkig fabel, die we hieronder zullen ontkrachten voor u.

Kan een kakkerlak leven zonderkop?

Allereerst is het een fabel dat de kakkerlak net als een kip of een slang zonder zijn kop kan voortleven. Via het koppetje neemt immers hij vocht en voedsel tot zich, dus net als bij een mens is het dan einde oefening.

Volgens alle zelfbenoemde ‘deskundigen’ komt er door een flinke trap op dit insect een geur vrij die hun soortgenootjes aantrekt. Dit principe gaat wel op bij ongedierte als bijvoorbeeld de steenmarter, maar voor de kakkerlak ontbreekt hiervoor elk wetenschappelijk bewijs.

Kakkerlak werpt eitjes af bij bedreigende situatie

Om de feiten van fabels te onderscheiden: we komen nu aan bij de waarheid. Want zodra er gevaar dreigt, werpt een vrouwtje alle eitjes in één keer van zich af en kunnen zonder haar aanwezigheid alle nakomelingen toch nog geboren worden. Zodra een vrouwtje een forse schoenzool op zich ziet afkomen, is de kans groot dat dit gebeurt. Wie oplet, zal de kleine eitjes vaak vlakbij het vermorzelde beestje aantreffen.

Wat is de beste oplossing tegen de hinder en overlast van kakkerlakken?

Wie denkt dat het doodtrappen van één beestje dé oplossing is, komt bedrogen uit. In de regel is er namelijk sprake van een heel nest. Zie dat maar eens in je eentje uit te roeien. In plaats van een kakkerlak dood te trappen heb je meer baat bij je woning goed ventileren, gaten en kieren in huis dichten en zorgen voor een goede hygiëne in de keuken of plekken waar voedsel aanwezig is of waar het vochtig kan zijn.

Bij de bouwmarkt of drogist kun je middelen kopen zoals lokdoosjes tegen kakkerlakken. Omdat de kakkerlak een enge ziekteverspreider is en zich snel voortplant, is het uiteindelijk het beste om met spoed in te grijpen en een bedrijf voor ongediertebestrijding in te huren. Zij stellen dan een professionele diagnose, sporen de holletjes op en zorgen met gif in de juiste dosering dat het ongedierte wordt uitgeschakeld en kunnen preventie bieden dat deze plaagdieren niet meer terugkeren.