MENU
Direct kakkerlakken bestrijden? Zoek bestrijder

Kakkerlakken doodtrappen

Kakkerlak ligt op zijn rug

Iedereen die kakkerlakken in huis heeft, zal door de overlast en de mogelijkheid tot het overdragen van enge ziektes of het salmonella bacterie zo vlug mogelijk in actie kunnen komen. Een aanpak tegen kakkerlakken kan op vele manieren. Dit loopt uiteen van simpele grootmoeders tips en spulletjes bij de drogist tot het gif van de ongediertebestrijder. Mensen die zelf kakkerlakken willen bestrijden, doden of verdelgen, denken soms dat dit mogelijk is door ze dood te trappen. Dit is de meest hardnekkige mythe die hoorbaar is na het verhaal dat een zoemende mug zou steken of een blaffende hond kan bijten. Kakkerlakken bestrijden door middel van deze plaagdieren dood trappen is een hardnekkig fabel, die we hieronder zullen ontkrachten voor u.

Kan een kakkerlak leven zonderkop?

Allereerst is het een fabel dat de kakkerlak net als een kip of een slang zonder zijn kop kan voortleven. Via het koppetje neemt immers hij vocht en voedsel tot zich, dus net als bij een mens is het dan einde oefening.

Volgens alle zelfbenoemde ‘deskundigen’ komt er door een flinke trap op dit insect een geur vrij die hun soortgenootjes aantrekt. Dit principe gaat wel op bij ongedierte als bijvoorbeeld de steenmarter, maar voor de kakkerlak ontbreekt hiervoor elk wetenschappelijk bewijs.

Kakkerlak werpt eitjes af bij bedreigende situatie

Om de feiten van fabels te onderscheiden: we komen nu aan bij de waarheid. Want zodra er gevaar dreigt, werpt een vrouwtje alle eitjes in één keer van zich af en kunnen zonder haar aanwezigheid alle nakomelingen toch nog geboren worden. Zodra een vrouwtje een forse schoenzool op zich ziet afkomen, is de kans groot dat dit gebeurt. Wie oplet, zal de kleine eitjes vaak vlakbij het vermorzelde beestje aantreffen.

Wat is de beste oplossing tegen de hinder en overlast van kakkerlakken?

Wie denkt dat het doodtrappen van één beestje dé oplossing is, komt bedrogen uit. In de regel is er namelijk sprake van een heel nest. Zie dat maar eens in je eentje uit te roeien. In plaats van een kakkerlak dood te trappen heb je meer baat bij je woning goed ventileren, gaten en kieren in huis dichten en zorgen voor een goede hygiëne in de keuken of plekken waar voedsel aanwezig is of waar het vochtig kan zijn.

Bij de bouwmarkt of drogist kun je middelen kopen zoals lokdoosjes tegen kakkerlakken. Omdat de kakkerlak een enge ziekteverspreider is en zich snel voortplant, is het uiteindelijk het beste om met spoed in te grijpen en een bedrijf voor ongediertebestrijding in te huren. Zij stellen dan een professionele diagnose, sporen de holletjes op en zorgen met gif in de juiste dosering dat het ongedierte wordt uitgeschakeld en kunnen preventie bieden dat deze plaagdieren niet meer terugkeren.

Kakkerlakken doodtrappen

Kakkerlakken mag je nooit doodtrappen, wordt er weleens gezegd. Waarom niet, vraag je je af? Men zegt dat de geur die op dat moment vrijkomt, andere kakkerlakken aantrekt en zodoende het probleem alleen maar erger wordt. Ook zouden kakkerlakken hun eitjes loslaten, waardoor je uiteindelijk weer een kakkerlakkenplaag hebt. Maar is dit ook zo?

Kakkerlakken verspreiden een geur

Als je kakkerlakken in huis hebt, dan verspreidt zich inderdaad een onaangename geur door je woning. Er is echter niets bekend dat wanneer je kakkerlakken zou doodtrappen, zij dan een bepaalde geur afgeven. Ook dat deze geur andere kakkerlakken zou aantrekken, is niet erg logisch. Voor soortgenoten moet dat eerder een signaal zijn om daar weg te blijven waar het blijkbaar niet veilig is. Conclusie, wanneer een kakkerlak wordt doodgetrapt, verspreidt zich geen bepaalde geur die andere kakkerlakken aantrekt.

Kakkerlakken laten eitjes los

Kakkerlakken laten hun eitjes los wanneer ze zich bedreigd voelen. Dat eitjes worden gelegd wanneer je kakkerlakken doodtrapt, is waarschijnlijk daarop gebaseerd. Het doodtrappen op zich maakt dus niet zoveel uit. Het enige waar je op moet letten, is dat je daarna zowel de dode kakerlakken als de gedropte eitjes opruimt. Anders kunnen deze eitjes inderdaad na een tijdje nog uitkomen.

Met kakkerlakken doodtrappen, bestrijd je geen kakkerlakkenplaag

Kakkerlakken doodtrappen, kan je dus gerust doen, zolang je maar de kakkerlakken en hun eitjes opruimt. Het probleem is echter dat je hiermee niet een kakkerlakkenplaag bestrijdt. Waarschijnlijk zitten er nog meerdere kakkerlakken in je huis dan enkel degene die je hebt doodgetrapt. Kakkerlakken houden zich overal schuil en her en der zitten ook nimfen en eitjes verstopt. Zolang deze blijven zitten, blijven de kakkerlakken zich voortplanten en komt er geen eindje aan jouw kakkerlakkenplaag.

Kakkerlakken bestrijden? Bel een professionele ongediertebestrijder!

Kakkerlakken doodtrappen kan dus wel, maar is niet effectief. In plaats daarvan schakel je het beste een professionele ongediertebestrijder in. Professionals weten exact waar kakkerlakken zich schuilhouden, herkennen eitjes en nimfen en weten hoe ze kakkerlakken het best bestrijden. Heb je dus een kakkerlakkenplaag, neem dan contact op met een echte kakkerlakkenbestrijder. Alleen dan komt er een einde aan jouw kakkerlakkenplaag.